jeudi 18 février 2010

Ομαδικοτητα στην εργασια









Η Ελλαδα με μια κατεξοχήν οικογενειακή δομή και Μ.Μ.Ε στον κορμό της επιχειρηματικότητας της , δεν ειναι καθόλου τυχαίο , που σήμερα "δοκιμάζεται " καθε καλοκαιράκι, στα τραπέζια των εστιατορίων, όπου οι παραθεριστές, παραπονιούνται για κακό σέρβις, όταν πλημμυρίζουν τις παραλίες και τα παραθαλάσσια καταστήματα .
Οι εργασιακές σχέσεις, ειναι ένα μάθημα, που αρχίζει κανονικά απο το νηπιαγωγείο !
Η παιδεία μας ειναι προσανατολισμένη στην ατομική εργασία , το μάθημα και η αξιολόγηση του μαθητή και οχι της τάξης , εχει στόχο την ανάδειξη των ατομικων του ικανοτήτων και οχι οσο θα έπρεπε των ομαδικών ,βάζοντας την οργάνωση στην θεση που της αξίζει στην κορυφή και την καρδιά καθε επιχείρησης παραγωγής έργου .
Κι όμως, ένα εστιατόριο η ξενοδοχείο , μια εταιρία ,η ένα κατάστημα , για να επιβιώσει σήμερα του ανταγωνισμού , πρέπει να λειτουργεί σαν ένα καλοκουρδισμενο ελβετικό ρολόι !
Ο ρόλος του καθε μέλους, αυτής της παραγωγικής μηχανής, ειναι προκαθορισμένος και η καλή υπηρεσία που θα προσφέρει αυτός που τον ασκεί , εχει μοιραία επίδραση στο συνολικό αποτέλεσμα για όλους ...
Η δεινή θεση της οικονομίας μας σήμερα , δεν ειναι άσχετη απο την έλλειψη σοβαρής και στοχευμενης προσπάθειας προς τον στόχο της αύξησης της ομαδικότητας, στην απόδοση του ατόμου, στον επαγγελματικό του χώρο.
Η εισαγωγή νέων αντιλήψεων, σχετικά με τους όρους και τον τρόπο πρόσληψης , το βιογραφικό και την συνέντευξη , την προϋπηρεσία και την σύσταση , δεν ειναι ούτε τυχαίες επιλογές , ούτε στοχεύουν απλά να αποσυμφορησουν την κομματική πελατεία , απο τα βουλευτικά γραφεία , αποσυμφοριζοντας τον πολιτικό κόσμο απο την κρίση αξιών που τον μαστίζει, διαπιστωση που βγαίνει απο τα πιο επίσημα χείλη .
Είναι διαπιστωμενο και αποτελεί κανόνα καθε αναπτυσσόμενης οικονομίας , η αύξηση των παραγομενων προιοντων και υπηρεσιων , για να επιτευχθει η βελτίωση του τροπου ζωης , όλων οσων συμμετεχουν στην παραγωγικη διαδικασια , ειτε σαν πελατες /καταναλωτες , ειτε ως εργαζομενοι και εργοδοτες .
Όσο πιο γρηγορα και καλύτερα, θα εξυπηρετηθεί ο πελάτης , για να γυρίσει στην παραλία η την δουλια του , τόσο μεγαλυτερο μπορμπουαρ θα αφησει στο προσωπικο , φέρνοντας μαζι του και αλλους ...
Τα φαστ φουντ γεννήθηκαν απο παρόμοιες ανάγκες και κέρδισαν μεχρι σήμερα, ένα τεράστιο μερίδιο της αγοράς, οργανώνοντας το σέρβις στον πελάτη.
Ήρθε η ώρα η ομαδική εργασία να μπει στην υπηρεσία της Οικονομιας μας , για να μαζέψουμε πάλι με συλλογική προσπάθεια , όλες τις παραγωγικες δυναμεις μας , σε ένα κοινο στοχο ....Να ζούμε απο αυτα που κερδιζουμε !

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire