dimanche 16 janvier 2011

Η συνεντευξη της προσληψης

1. Το πρωτο αξιωμα καθε διαδικασιας αξιολογησης προσωπικου για προσληψη ειναι το περιφημο " crise "
C ONVAINCRE = ΠΕΙΘΩ
R ASSURER = ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΩ
I NTERESSER = ΚΕΝΤΡΙΖΩ ΤΟ ΕΔΙΑΦΕΡΟΝ
S EDUIRE = ΠΡΟΚΑΛΩ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ
E COUTER = ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ

2. ΠΕΙΘΩ

Ενα πολυ συχνο λαθος που κανουν πολλοι υποψηφιοι για απασχοληση , ιδιως στην Ελλαδα οπου μεχρι προτινος τουλαχιστον , μια προσληψη στο δημοσιο, ισοδυναμουσε με δια βιου εξασφαλιση , ειναι να νομιζουν οτι ο εργοδοτης "τους κανει χαρη " αν τους προσλαβει στην επιχειρηση του ! Αντιθετα , η συχνα πολυδαπανη και αγονη αναζητηση της καλυψης συγκεκριμενων αμεσων αναγκων σε μια επιχειρηση , ισοδυναμει με την σωτηρια της ...Ετσι η αληθεια ειναι οτι ο εργοδοτης ψαχνει απεγνωσμενα να βρει αυτην η αυτον που θα του δωσουν το δικαιωμα να ανταγωνιστει ισοτιμα ξανα στην αγορα , γιαυτο το πρωτιστο μελημα σας ειναι να τον πεισετε οτι μπορειτε να ανταποκριθειτε σε αυτη την δικη του αναγκη και οχι στην δικη σας για αναζητηση εργασιας !

3.ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ

Αυτο ακριβως ειναι το σημειο κρισης σε καθε προσληψη . Να εξασφαλισετε τον εργοδοτη , οτι δεν θα μπει απλα στην περιπετεια μιας προσληψης με ολες τις συνεπειες , αν αποδειχθει λανθασμενη , οτι μπορει να σας εμπιστευθει το ποστο .
Τα λογια μετρανε λεξη -λεξη σε αυτη την σημαντικη διαδικασια αξιολογησης , ομως να μην ξεχνατε οτι πανω απο το 80% της ανθρωπινης επικοινωνιας γινεται με την γλωσσα του σωματος !
Αυτοπεποιθηση, αισιοδοξια , χιουμορ , σιγουρια στις εκφρασεις και ανεση στον τροπο που κινειστε αλλα και που καθεστε , μπορουν να δωσουν αυτο το συναισθημα στον συνομιλητη σας .

4. ΤΙ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ

Ειναι απαραιτητο να πειτε και να δειξετε τα κινητρα σας σε σχεση με αυτα που φανταζεστε οτι απαιτουνται για την εκτελεση του ποστου το οποιο διεκδικειτε .
Πχ Ειστε αθλητικος τυπος , του αρεσουν οι περιπετειες και πιστευετε στον εθελοντισμο .
Αν το ποστο απαιτει σωματικο κοπο και πολυωρη εργασια , ειναι σημαντικο να πειτε πως υπηρξατε εθελοντης στην Ολυμπιαδα της Αθηνας !

5. ΓΙΑ ΤΙ ΣΑΣ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑΣ

Οσο κι αν φαινεται ασχετο φαινομενικα , αν σας αρεσουν τα σπορ και υπηρξατε αθλητης στο παρελθον , ενα σωστο παραστημα και ενα καλο ντυσιμο που θα δειξει μα σωματικη εντελεια , παιζουν σημαντικο ρολο στην κατακτηση του θαυμασμου των αλλων που θελετε να τους σερβιρετε στο μπαρ η το καταστημα καποιες υπηρεσιες η προιοντα .
Αυτο τον θαυμασμο πρεπει να τον βαλετε σαν στοχο και για τον εργοδοτη σας , γιατι νοερα , αν ψαχνει για πωλητη , θα μπει στο πετσι του αγοραστη που θα εχετε απεναντι σας ....

6. ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ

Τελος, η επιλογη ενος ανθρωπου που μπορει και ξερει να επικοινωνει , ειναι απαραβατος ορος για καθε καλη συνεχεια .
Πολυ δυσκολα θα σας εμπιστευθει καποιος ενα σημαντικο ποστο στην επιχειρηση του , αν δεν τον πεισετε οτι καταλαβαινετε τι ζηταει απο σας και με τι ορους .
Πχ Αν αναλαβετε να φτιαχνετε τα πρωινα σε ενα ξενοδοχειο , 100χλμ μακρυα απο το σπιτι σας , μπορειτε σιγουρα να ειστε εκει στις 6πμ καθημερινα για 6 μηνες χωρις να υποχρεωθειτε να αγορασετε αυτοκινητο μια που το λεωφορειο αρχιζει τα δρομολογια του στις 630πμ? Αν στα αλλα 5 σημεια εχετε ηδη κερδισει τον συνομιλητη σας , ποσο δυσκολο θα ηταν να σας προτεινει ενα αλλο ποστο η να σας βρει μια λυση ?
Το χειροτερο θα ηταν να μεινουν οι πελατες του χωρις πρωινο, γιατι δεν θα μπορειτε να πληρωσετε το ταξι !


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire